Saturday, February 23, 2013

Magusad küpsetised

Roosakübaraga Aleksandrikook  ( palju kaloreid :)

Põhi:
5 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut200 g võid, toasooja
1 muna


Täidis:
hapukat moosi (näiteks punasõstra- või mustsõstramoosi)

Glasuur:
2 dl tuhksuhkrut1-2 tl vett
4 sl arooniamahla (või mõnd muud punakat tooni andvat mahla)

Sega kuivained omavahel, lisa toasoe või. Näpista segu puruseks. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Rulli tainas küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks (ca 30 x 35 cm). Küpseta koogipõhja 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Lõika soe põhi kaheks (nii, et saad pärast lõikamist poole väiksemad tainaplaadid). Määri üks pool moosiga ja tõsta teine tainaplaat peale. Lõika kook kandilisteks tükkideks (jäta lõigatud koogid tihedalt üksteise kõrvale) ja lase jahtuda.

Sega 2 sl tuhksuhkrut veega, sega ühtlaseks. Ülejäänud suhkrule lisa juurde niipalju arooniamahla, et see muutuks määritavaks. Kata kook roosa glasuuriga ning pritsi selle peale eelnevalt valmistatud valge glasuuriga pikad jooned. Tõmba hambatiku abil joontest läbi, et moodustuks muster. Enne serveerimist lase vähemalt paar tundi seista.


juustukook
RETSEPT

Komponendid

Põhi
 200g mandlijahu või mandlimassi (peeneks jahvatatud kooritud mandlid)
 2 teelusikatäit jahvatatud kaneeli
 2 teelusikatäit mõrut täisrasvast kakaod
 50g võid
 1 muna
 1 teelusikatäis vaniljeekstrakti
 1/4 teelusikatäit steviat

Täide
 500g toorjuustu (toatemperatuuril)
 100g 20% hapukoort
 3 muna
 1 väike sidrun (mahl ja koor)
 2 teelusikatäit vaniljeekstrakti
 Maitse järgi steviat (pulber või vedelik)

Valmistamine

Põhi
 1. Sega kausis mandlijahu/jahvatatud mandlid, kaneel ja kakaopulber.
 2. Lisa sulatatud või, muna ja vaniljeekstrakt ning sega kõik komponendid ühtlaseks massiks.
 3. Vala valmis segu sobiva suurusega küpsetusvormi ning vormi sõrmedega ühtlase paksusega kiht põhja ja seinte külge.
 4. Kui segu on liiga pehme ja tuleb seinte küljest lahti, paiguta vorm koos seguga 10 minutiks külmkappi.

Täide
 1. Lisa blenderisse või köögikombaini anumasse toorjuust, hapukoor, munad, sidrunimahl, sidrunikoor ja vaniljeekstrakt.
 2. Sega madalal või keskmisel kiirusel, kuni mass on ühtlane.
 3. Lisa steviat, kuni toorjuustusegu on soovitava magususe saavutanud.

Viimased sammud
 1. Eelsoojenda ahi 175 kraadini.
 2. Vala segu ahjuvormi koogipõhjale peale.
 3. Aseta vorm ahju ja küpseta ühtlasel kuumusel 45 minutit või kuni toorjuust noa või hambaorgiga testides eseme külge ei jää.
 4. Lase valmis koogil vähemalt 3-4 tundi jahtuda. Parima maitse saavutad, kui koogi päev varem valmis küpsetad.

Alternatiivid

1. Magustamine: võid täite magustada mee ja stevia seguga – loo baas meega, lisades 2-3 spl mett, ning seejärel lisa steviat, kuni saavutad soovitud
magususe. See variant sobib hästi neile, kes pole steviat varem kasutanud ning pelgavad magusaine õrna järelmaitset.
 2. Põhjamaterjal: võid asendada pool mandlimassi/-jahu kookosejahuga, tehes nendest 50:50 segu. Sel juhul lisa põhja segusse kokku 2 muna. Võid
põhja ka 100% kookosejahuga teha, kuid sel juhul lisa põhja sisse 3-4 muna, et see koos hoiaks.
 3. Marjad: võid täite sisse ja/või valmis koogi peale lisada suvel värskeid, talvel külmutatud marju.
 4. Šokolaad: võid sulatada ja valada valmis koogi peale tumedat šokolaadi (alates 70% kakaosisaldusega).

Kust komponente saab?

Enamuse komponentidest leiad tavalisest toidupoest.
 Mandli- ja kookosejahu, steviat, kookoserasva (ära osta hõbedases paberis 500g kuubikut, mida toidupoodides müüakse) ja vaniljeekstrakti saab
ökopoodidest. Mina külastan enamuse ajast Eliksiiri (www.eliksiir.ee), mis asub Järve Keskuse 2. korrusel, ning vahel ka Mulla tänaval Ökosahvrit
(www.sahver.ee). Tervisepoode, kust vajaminevaid komponente leida saab, on veel. Leia enda jaoks sobiv.

sokolaadi kook
4 spl võid, pluss vormi määrimiseks
6 nelinurka Lindt 85% cacao chocolate
1 suur muna
1 munarebu
nati suhkrut
1 tl jahu

Pani ahi 230C peale ja määri võiga 2 väikset vormikest. Raputa kakaod vormidesse ja pane ootama.
Sulata või ja sokolaad koos väikses kausis veevannis kuni pehme.
Klopi muna suhkruga kuni pakseneb.Lisa sokolaadisegu,sega sisse jahu. jaga vormidesse.Võid panna külma ja võtta välja enne ahju panekut
soojenema.
Küpseta 6-7 min.Seest jääb pehme.
Serveeri kohe.


Lihtne valge kook
• 2spl stevia
• 2 Munad
• 10 spl võid
• 1/2 tassi riivitud kookospähkli
• 3 spl mandlijahu
• 1/2 tl vanilje ekstrakti
Kuumuta ahi 150 ° C Klopi munad ja stevia vahule. Sulata või ja lisa segule koos ülejäänud koostisosad.
Kalla segu küpsetusvormi. Küpseta ahjus 30 minutit. Võetakse välja ja lase jahtuda.
Aseta kook taldrikule. Jahtunud koogile pane egu vaarikatest, steviast ja vahukoorest.

Mustikakook
• 5 spl pehmet võid
• 3 muna
• 2 spl stevia
• 1 tass mandlijahu
• 3/4 tassi mustikad
Kuumuta ahi  (200 ° C). Segada kõik koostisosad, välja arvatud mustikad. Pane segu vormi, peale laota  mustikad. Küpseta 15-20 minutit all osas ahjus.
Naudi vahukoorega.

Tiigri kook
• 4 muna
• 2 spl steviat
• 100 g sulatatud võid
• 1/4 tassi (1/2 dl) vett
• 1/3 tassi (3/4 dl) mandlijahu
• 1/8 tassi (1/4 dl) kaerahelbeid
• 1,5 tl küpsetuspulbrit
• 1/2 tl Organic vanilje ekstrakti
• 1/3 segu
• 2 spl Orgaanilise kakaopulber
• 3-4 spl Vesi
Kuumuta ahi 225 ° C . Klopi munad ja stevia vahule. Vala sulavõi ja vesi segu ja segatakse hoolikalt. Segage  koostisained . Võta 1/3 ja sega
kakaopulber ja vesi. Vala 1/2 valgest segust  pannile. Siis lisa kiht kakaoga segu, ning lõpuks viimane valge segu peale. Küpseta u. 40 minutit. Võta
välja ja lase jahtuda.

Mandli kook
• 1,5 tassi (3 dl) mandlijahu
• 3/4 tassi (2 dl) jahvatatud sarapuupähklid
• 1/3 tassi (1,25 dl) Smetana / köögikoor
• 2 spl Kookosõlist
• 2 spl steviat
• vahukoort
• Vaarikad
Kuumuta ahi 175C ). Sega kõik koostisained hoolikalt (ehk kasutades oma käsi).Pane  tainas pärgament paberile ja ahjuvormi. Küpseta u. 25 minutit.
Võta välja ja lase jahtuda.
Lisa vahukoore ja vaarikate segu peale. Naudi.

Sokolaadikook
• 150 g šokolaadi
• 150 g võid
• 3 muna
• 1/3 tassi (0,7 dl) mandlijahu
•2spl steviat
Kuumuta ahi 200 ° C . Sulata pannil või. Lisa šokolaad ja sega kuni sulanud. In kaussi, vahusta muna ja stevia. Lisa mandlijahu ja sulatatud šokolaad ja
või. Sega. Kalla segu vormil. Küpseta ahjus 15-20 minutit. Võta ahjust välja ja kata vahukoorega kui on jahtunud. Või dlisada ka marju või maasikaid
või riivitud tumedat šokolaadi.

Kookosekook
6 portsjonit

2/3 tassi (1,5 dl) kookosejahu
3 muna
1/3 tassi (1 dl) mozzarella juustu
2 spl steviat
150 g Ning pehmet võid
1/4 tassi (0,5 dl)  piima
kardemon
1 tl küpsetuspulbrit
Kookoshelbed ("paneering")
Kuumuta ahi 175 ° C . Sega  koostisained kausis. Klopi hoolikalt. Pane  plaadile ja puista kookoshelvestega üle.  Küpseta ahjus u. 35 minutit.

Rabarberi kook
4-6 portsjonit

1 tass (2,5 dl) jahvatatud sarapuupähklid
1/4 tassi (0,6 dl) kokos jahu
1 spl kookosõli
3/4 tassi (2 dl) sulavõid
2 spl steviat
1/2 tl kaneeli
1/2 tl  vanilje ekstrakti
3 rabarberivart
Kuumuta ahi 200 ° C . Lõika rabarber kuubikuteks ja aseta need koogivormi põhja . Sega kõik  koostisained kausis. Sulata või ja kookosõli ja lisa
ülejäänud ained. Pane segu vormi rabarerite peale ja puista ka taigna peale rabarbereid. Hoia ahjus u. 20 minutit. Naudi vahukoorega!

muffinid
3 keskmist banaani
1 purk aprikoosi v virsikukonservi 500 g
75 g purustatud kaerahelbeid
75 g töötlemata kliisid
1 muna
60 g rosinaid
2 tl kaneeli
2 sl purust pähkleid peale raputamiseks või kookoshelbeid
soojenda ahi 180 c. püreesta banaanid ja puuviljad. lisa ülejäänud ained. Tõsta segu muffinivormidesse.Raputa pähklid peale ja pane 20 min ahju.

Hommikusöögimuffinid
4 Muffins

50 g (4 sl) sulatatud võid
5 muna
0,3 tassi (1 dl) kookosjahu
1,5 spl Hi Mais
1 tl küpsetuspulbrit
Kuumuta ahi 175 ° C  Klopi munad vahule. Lisa sulavõi. Sega kuivained ja lisa muna segu. Küpseta u. 25 minutit. Naudi!



Maitsvad  küpsised.

3/4 tassi (2 dl) jahvatatud sarapuupähklid
2 munavalget
2 spl steviat
1 tl jahvatatud kardemoni
1-2 ruutu 85% Chocolate
Kuumuta ahi 200 ° C . Sega kõik ained omavahel. Vormi väiksed lapergused pätsikesed.. Pane peale riivitud või tükeldatud sokolaadi tükid. Küpseta
ahjus 10-15 minutit. (Nad on ikka pehmed kui ahjust välja võtad). Lase jahtuda 10 minutit. Naudi!


Muffinid
4-5 portsjonit

75g pehmet võid
Stevia (magusaks vastavalt maitsele)
1 muna
1/4 tassi (0,75 dl) mandlijahu
1/4 tassi Ground sarapuupähkleid
1/3 tassi (1 dl) riivitud kookospähkleid
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl  vanilje ekstrakti
1/3 tassi (1 dl) vahukoort
Sega kõik koostisosad hoolikalt ja pane muffini vormidesse, lisa mõned marjad vabal valikul ja küpseta ahjus 18 kraadi juures umbes 25 minutit.

võiküpsis
15 Küpsised

1/2 tassi (150 g) võid
1 tass (2,5 dl) mandlijahu
2 spl steviat
1 tl  vaniljet
1 muna
Kuumuta ahi 175 ° C  Sulata või keedupotis ja lisa ülejäänud koostisosad. Sega hoolikalt. Tee väiksed lapergused pätsid ja pane ahjuplaadile. Küpseta
ahjus u. 15 minutit.



šokolaadi Maius
6 tk
100 g võid
100 g tume sokolaad (86% või 70%)
2 muna
1 spl kakao
1/2 tl vaniljet
Kuumuta ahi 200 kraadini. Sulata või ja šokolaad väikeses kausis. Vahusta munad kohevaks ja lisada kõik muu. Lisada muffini vormidesse.
Küpseta 6 minutit temperatuuril 200 kraadi.
Serveeri jäätise palliga või vahukoorega.

Pähklimaius
Koostis:
1 tass kookospiima
½ tassi vahtrasiirupit
1/2 tassi vett
1/2 tassi pähklid
6 sl looduslike maapähklivõid
1/2 tl soodat
1 tl vanilje ekstrakti
ettevalmistus:
1. PAne kõik ained potti ja segades lase keema.
Lase segul jahtuda ja pane vormi ja küpseta ahjus 20 minutit 180  kraadi. Valmiskujul lõika parajad ruudukesed.

küpsised
Koostis
4 suurt munavalget
1 näpuotsatäis soola
2 spl steviat
100 grammi kookoshelbeid
Sega koostisosad omavahel tee väiksed pätsikesed ja pealt kata muna kollasega ja kasta kokoshelveste sisse ja pane ahju.
Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.


Vaarikakook
• 3/4 tassi (2 dl) mandlijahu
  • 2 spl täistera jahu
  • 2 spl linaseemneid
•2 spl steviat
• 2 muna
  • 100 g void
• vaarikaid Palju soovid
Kuumuta ahi (200C). Sulata või. Segada kõik koostisosad, välja arvatud vaarikad ja lisada sulatatud või. PAne segu ahjuvormi. Pane peale külmutatud
või värskeid vaarikaid. Küpseta  ahjus u. 20 minutit. Naudi LCHF jäätise või vahukoorega.

šokolaadi äärmuslane
Koostis:
4 spl võid, pluss vormi määrimiseks
6 tükki 85%  šokolaadi
1 Suur Muna
1 munarebu
1 tl steviat
1 tl Jahu

ettevalmistus:
Pani ahi 230C peale. Määri võiga ahjuvorm. Raputa kakao vormi põhja.
Sulata või ja sokolaad  väikses kausis pliidil kuumas vees.
Klopi muna steviaga.Lisa sokolaadisegu, Sega sisse Jahu.Pane segu ahjuvormi.Pane ahju ja
küpseta 6-7 min. Seest Jääb Pehme.
Serveeri kohe.

muffinid
3 keskm banaani
1 purk aprikoosi v virsikukonservi 500 g
75 g purustatud kaerahelbeid
75 g töötlemata kliisid
1 muna
60 g rosinaid
2 tl kaneeli
2 sl purust pähkleid peale raputamiseks v kookoshelbeid
soojenda ahi 180 c. püreesta banaanid ja puuviljad. lisa ülejäänud ained. tõsta segu muffinivormidesse.raputa pähleid peale ja 20 min ahju.



Gluteenivabad küpsised rosinate ja pähklitega

•140 g mandlijahu
•30 g sulatatud võid
•natuke mett
•1 muna
•1/4 tl soola
•1/2 tl vanilliekstrakti
•1/4 tl küpsetuspulbrit
•rosinaid ja erinevaid pähkleid

Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Sega omavahel kõik koostisosad, kuni tekib ühtlane mass. Vormi segust väikesed pallikesed ja laota need
küpsetuspaberile. Küpseta küpsiseid umbes 12-15 minutit. Valmis!



Gluteenivaba banaanileib

•3 küpset banaani
•3 muna
•2 tl vanilliekstrakti
•1 spl mett
•30 g sulatud võid
•200 g mandlijahu
•pool tl soola
•1 tl küpsetuspulbrit
•kreeka pähkleid

Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Sega omavahel purustatud banaanid, munad, vanilliekstrakt, mesi ja või. Kui tekib ühtlane mass, sega juurde
mandlijahu, sool, küpsetuspulber ja tükeldatud kreeka pähklid. Vala segu võiga määritud koogivormi (mida väiksem vorm, seda parem). Küpseta ahjus
55-65 minutit. Proovi hambaorgiga, kas kook on küps (hambaork jääb küpse koogi puhul enam-vähem puhtaks).


Marja mandlikook kohupiimaga
külmutatud marjad ca 600-700 g
 kohupiim ca 1 kg
 muna 3 tk
 (kodune) vaniljeessents 6+3 sl (soovi korral)
 mesi või kookosõiesuhkur vastavalt soovile ja kogus oleneb sellest, kui magusamaias ollakse.
 kartulitärklis 2 sl
 mandlilaastud 150 g

Marjade kogus oleneb sellest, kui paksu ja mahlast aluskihti saada tahetakse. Valada külmutatud marjad 34 x 24 cm küpsetusvormile ja lase neil ca 10
min sulada. Valada marjadele 6 sl (kodust) vaniljeessentsi (kui vaniljemaitset ei armasta, siis selle võib välja jätta). Nüüd niristada marjadele mesi või
raputada neile kookosõiesuhkur ja segada marjad kergelt läbi, et kõik saaksid kaetud. Viimaks raputada marjadele 2 sl kartulitärklist ja segada
veelkord õrnalt läbi. See pisikene kogus tärklist seob kuumutamisel väljaimbuvad marjamahlad ja jätab põhja mõnusalt tummiseks. (Ja vahest harva
võib kartulitärklist kasutada küll).

Segada kohupiim 3 sl (koduse) vaniljeessentsi ja 3 lahtilöödud muna ja niristatud mee või kookosõiesuhkruga korralikult läbi ja valada saadud segu
ühtlaselt marjadele. Ahju 200 C juurde ca 30-45 minutiks (olenevalt ahjust). Kui kohupiim hakkab peaaegu valmis saama ning
pealt kergelt kuldseks tõmbuma, lisada peale meega segatud mandlilaastud ning valada kohupiimale ja lasta veel 5-10 min ahjus olla, kuni mandlid
pealt kergelt kuldseks muutuvad.

Enne serveerimist lasta jahtuda, kui kuumalt süüa, siis kipub kook ära lagunema ja ei jää tükki.



Datli-mandli kook
7 muna
 ca 200 g kivideta datleid
 ca 75-100 ml vett
 1 tass jahvatatud mandleid
 1 tass kookoshelbeid
 1,5 tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad mõnusaks kohevaks vahuks. Sega omavahel kuivained. Püreesta leotatud datlid koos veega ning sega saadud püree kuivainetele. Sega
veelkord läbi ning vala segule peale munavaht, sega ettevaatlikult alt-ülesse läbi, ära ainult üle sega, siis kukub vaht kokku. Sega täpselt niipalju, et
kõik saaksid kergelt läbi segatud. Vala saadud segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 200 C juures ca 25
min. Tõsta jahtuma, serveeri niisama tee või kohvi kõrvale, või marjadega segatud kreeka jogurtiga.

Kuna saadud koogi tegin suurel ahjuplaadil, siis nähes, kui hästi see paindus, saab seda soovi korral ka rullbiskviidina kasutada (vahele soovitud
suhkruta püreeritud marjad-banaanid + riccota + vahukoor). Keera rulli ning lase külmikus paar tundi seista. Soovi korral võid enne täidise panekut
põhja kergelt niisutada koduse suhkruta õunamahlaga (lisa mahlale maitseks 1-2 cl konjakit).

Mõnusat suhkru ja jahuta maiustamist!


Kohupiimakook mandlivõi põhjal
Põhi:
300 grammi mandleid- purustatud mandlivõiks
Täidis:
400 grammi 0,1%-st kohupiima
200 grammi 0,2%-st toorjuustu
200 ml rõõska koort
Steviat või 100 grammi suhkrut (mina panin Steviat ja umbes 20 grammi toorsuhkrut)
riivitud sidrunikoort
vaniljekauna / 2 tl vaniljesuhkrut
Tarretis:
200 ml suhkruta mahla (kasutasin punase-mustasõstramahla)
400 grammi mustikaid
4 želatiinilehte
Kõigepealt purustada mandlid köögikombainis, kuniks tekib või. Põhi panna lahtikäidava koogivormi ning soojendada ahjus 150 kraadi juures ca 10 minutit.
Siis soovitan hakata tarretisega tegelema- želatiin panna külma vette likku ning hiljem sulatada väheses soojendatud mahlas, seejärel lisada ülejäänud mahl ning mustikad.
Täidise jaoks tuleb alustuseks vahustada rõõsk koor, seejärel lisada toorjuust ning vahustada veel. Seejärel lisada kohupiim ning ülejäänud koostisosad toorjuustu-koore segule ning segada hoolega. Täidis valada põhjale ning panna umbes 15-ks minutiks ahju 150 kraadi juurde.
Põhi ning tarretis peavad täielikult maha jahtuma (põhi oleks soovitatav panna isegi korraks külmikusse) ning seejärel tuleb tarretis ettevaatlikult lusikaga põhjale tõsta.
Jahuta külmikus paar tundi kuni öö.
100 grammi kohta sisaldab kook 174 kcal, sh 11 grammi rasva, 10 grammi valku ja 8 grammi süsivesikuid.

Kaerahelbekattega maasikakook
3 muna
1,5 - 2 dl suhkrut
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
125 g sulatatud võid
poolitatud või terveid maasikaid
75 g võid
100 - 150 g kaerahelbeid
1,5 dl suhkrut
0,5 dl piima
1 sl nisujahu
Vahusta munad suhkruga, lisa piim ja jahtunud sulavõi. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Küpseta 200°C 20 min.
Pane kastrulisse või, kaerahelbed, suhkur, piim ja jahu ning lase keema.
Laota maasikad koogipõhjale ja kata need kaerahelbeseguga. Küpseta veel 225°C 10 minutit.

Põhjatu kohupiima-kookosekook
Väga toitev kook, sisaldab palju valku ja kiudaineid ning vähe suhrut ja valget jahu. Sobib suurepärsaelt hommikusöögiks.

Retsept
 Koostis :
 - 200g 5% kohupiima
 - 200g vanilje kohupiima
 - 100 hapukoort
 - 100g kookosjahu
 - 3 tervet muna
 - 1 munavalge
 - 1 riivitud sidrunikoor
 - 1 riivitud sidruni mahl
 - 100 g kookoshelbeid
 - mesi
 - stevia

Valmistamine:
 - Sega omavahel kohupiimad, muna, hapukoor(soovituslikult kombainis)
 - Lisa vaikselt kookosjahu, stevia, sidrunikoor -ja mahl, lase seguneda ühtlaseks
 - Vala segu vormi  ja lisa peale kookoshelbeid
 - Küpsetada 175 g juures 30-40 minutit
 - Mesi lisada koogile 3-5min enne valmimist

Erinevaid variante koogi tegemiseks

- õuna ja kaneeliga
 - banaani ja ploomiga
 - erinevate marjadega
 - pählite ja shokolaadiga


Õuna juustukoogi muffinid

Kui Sinu soov on saada osaks heast maitsest ning samas mitte ülepingutada kcaloritega siis on see hea valgusisaldusega muffin Sinule.

Retsept
 Koostis (10 muffinit):
 - 1 muna
 - 4 munavalget
 - 200 g kodujuustu (1%-6%)
 - 1 õun (riivitud)
 - Kaneel (1-2tl)
 - Magusaine (1-2tl steviat)

Valmistamine
 - Ahi soojendada 180 ° C
 - Segada kõik koostisosad segamisnõusse
 - Lisada kaneeeli ja magustaja
 - Jaota vormidesse ( umbes 10 tükki)
 - Küpseta 30minutit 180 ° C juures

Ühe muffini toiteväärtus :
 Energia: 44.4 cal
 Valke: 5,5 g
 Süsivesikud: 2 g (suhkrut 2 g = õun)
 Rasvu: 1,4 g (0,7 g)
 Kiudaineid: 0,3 g



Kohupiima-marjapirukas tatrajahust põhjal(ümarasse koogivormi): Põhi ... 100g tatrajahu, 1spl.mett, vanilli, 1tl.küpsetuspulbrit, tl.otsaga soola, 100g võid, 1munakollane. Täidis: 400g maitsestamata kohupiimakreemi, 3muna, 1munavalge, 2spl.mett, 2dl (külmutatud) marju(minul olid mustsõstrad), mandlilaaste või purustatud mandleid. Tee nii: Sega kuivained ja näpi võiga puruks. Lisa munakollane ja mesi ja sega ühtlaseks taignaks. Suru taigen vormi. Sega täidis, vala põhjale ja kata marjadega. Puista peale mandlilaastud vms. Küpseta 200kraadi juures 30-40min. SUPER LUX!!!



Seda päikeselist pühapäeva sobib lõpetama suviselt maasikane jogurtitarretis: 500ml maitsestamata jogurtit, 500-600ml maasika toormoosi suurte maasikatükkidega(suhkruta), 200ml kookospiima, 30g želatiini. See kogus mahtus Tupperware päikeserattasse.


KANEELISED ÕUNAVIILUD MUSTIKATEGA KAREDA TEKI ALL - vot see on ROMANTIKA ;) Määrisin ahjuvormi kergelt võiga ning viilutasin sinna 3keskmist kooritud õuna. Raputasin peale kaneeli ja veidi vanilli. Peale valasin kihi 300ml mustikatest. 80g odrajahust, 80-100g täisterakaerahelvestest, 90g võist ja 1spl.meest tegin puru, mis läks kõige peale. Küpsetasin 200kraadises ahjus 20-30min. Lisandina võib süües peale valada piima ... uskumatult mõnus !!!



SUHKRUVABAD KAERAKÜPSISED
      Mulle väga maitsevad kaeraküpsised- isetehtud loomulikult, kuid küpsis on ikkagi küpsis ja hull kaloripomm.
      Seega tegin asja enda arvates tervislikumaks.
      Retsept siis selline:
      300-400 gr kaerahelbeid
      spl suhkurt võib ka ilma
      noa otsa täis soola
      u 75 gr kookoshelbeid
      3 spl odrajahu
      2 spl jõhvikajahu ( kuivatatud jõhvikatest tehtud jahu )
      u 50 gr päevalilleseemneid
      u 80 gr kookosrasva
      2 muna
      150-200 gr hapukoort ( et oleks parem küpsiseid vormida )
      1 tl küpsetuspulbrit

      Segan kõik komponendid, sulatan sisse kookosrasva ning teen parajad pätsikesed ning panen umbes
      15-20 minutiks 200 C ahju küpsema, kuni on kuldpruunid.
     
     
      AHJU BATOONIKESED
      Vaja läheb:
      3 küpset banaani
      200 g õunakastet
      1 1/4 dl suhkrut
      1 terve muna ja 2-3 munavalget
      vanilli suhkrut /ekstrakti
      kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit
      teelusikatäis kaneeli
      1 1/2 dl tavalist nisujahu
      3 dl kaerahelbeid (ise tegin tavalistega, ei oska öelda kuidas kiirkaerahelvestega tuleb)
      anumaid,ahju,midagi millega saaks banaane tampida.
      Sega kuivained omavahel ning peale lisada munad, mõõda õunakaste kuhugi anumasse välja ning lõika banaanid tükkideks
      (paar korda viuh viuh noaga banaanist läbi) ja lisa õunakastmesse.
      Võta nui või midagi taolist ja tambi banaane õunakastme sees kuni tuleb ühtlane segu. Vala segu kuivainetele hulka ja
      sega.
      Peaks tulema ühtlane ja mitte väga vedel segu, kui ei, siis lisada vett. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vala segu
      peale.
      Küpseta 25-35 min 180 kraadi juures, jahuta ja lõika välja nii palju pätsikesi kui tahad. Võib ka kasutada leivavormi
      vms et saada midagi rohkem batooni meenutavat.
     
     

      JUUSTUKOOK
      1) Valgurikas juustukook
      Vaja läheb:
      3 muna
      450g kodujuustu
      120g maitsestamata jogurtit
      3-4 spl mett (~110g)
      1 tl sidrunimahla
      2 tl vaniljeekstrakti (kasutasin ise vaniljesuhkrut)
      kaneeli, mandlilaaste/muskaatpähkleid maitsestamiseks
      (8 portsjoni jaoks)
      Pane ahi tööle, 175C peale. Löö munad kuhugi suuremasse anumasse katki, lisa kõik koostisained
      (v.a kaneel, mandlilaastud jne, kuid võib ka kohe sisse panna, kui on soov niipidi teha) ja
      blenderda või käi saumiksriga veidi üle. Vala saadud segu kuhugi koogivormi, raputa peale kaneeli
      ja mandlilaaste, aseta ahju umbes 35 minutiks või niikauaks, kuni ääred pruuniks muutuvad. Kui valmis, võta kook     
      välja ja lase maha jahtuda, seejärel hoia külmkapis vähemalt 5h. Saadud kogusest saab 8 lõiku, millest iga lõik on   
      ligikaudu 140 kcal (12g valku, 15g süsivesikuid, 9g rasva).
     
     

      KOHUPIIMAVORM NII SOOLANE KUI MAGUS

      Modifitseerisin kohupiimavormi retsepti. Olen teinud nii soolast kui ka magusat. Mõlemad on head nii kuumana kui ka  
      külmana. Soolane sobib salati kõrvale, magus sobib ka valgubatooni asenduseks kaasa pakkida B) Hästi lihtsad on teha 
      ja lollikindel ka - vastavalt lisanditele saab teha kalorivaesema või -rohkema koogi. ;)
      Kõik kogused on varieeruvad - vastavalt külmkapi sisule. Magus kook ei tule läägelt magus vaid parasjagu. Eks tehke  
      ise vajadusel ümber :P
      Kohupiimaks loen igasugu erinevad tooted, k.a ricotta. Kui on pakikohupiim, siis vedeldan seda kohvikoore, hapukoore,
      piima või muuga (nt pisut mahla...). Lähenegem loominguliselt ;)
      Magus kohupiimavorm:
      3 muna
      500g kohupiimatoru
      ~40g valgupulbrit (vanilli, šokolaadi...misiganes)
      sool
      (väheke (pruuni) suhkrut)
      (kaneeli, kakaod või vaniljesuhkrut)
      väike kild võid
      (külmutatud) marjad, näiteks kirsid
      mina olen vastavalt tujule vahepeal lisanud kaneeli või piparkoogimaitseainet...või ühe tükikesteks hakitud küpsise  
      või natuke tükikesteks hakitud tumedat šokolaadi. Siinjuures aitab ka õige vähesest (nt kahest komeedikommist), et   
      luua hõrk lisamaitse. Ahjaa - vahel pudistan juurde hoopis pähkleid, kookoshelbeid, rosinaid, neljaviljahelbeid.../
      Ahi sooja panna nt 220kraadile
      Ahjuvorm määrida hästi kergelt võiga
      Munavalge ja kollane eraldada.
      Munavalge vahustada natukese soolaga tugevaks vahuks.
      Munakollased vahustada (kes soovib - lisab natuke suhkrut ja vahustab sellega). (siin lisada - kui meeldib - kaneeli 
      vmt)
      Munakollastele segada juurde kogu kohupiim ja valgupulber. Segamisel võib kasutada mikserit.
      Llisada saadud segule munavalged. Nüüd segada lusikaga!
      (ja nüüd on see koht - kui on soovi lisada küpsis, šokolaad, moos, rosinad, neljaviljahelbed, pähklid vmt ja segada  
      natuke ettevaatlikult läbi)
      Valada saadud mass ahjuvormi
      Kui eelnevalt taignasse midagi ei pudistanud, dekoreerida saadud pannitäis marjadega.
      Ahju. Igaüks tunneb enda ahju siselu paremini, kuid umbes paarkümmend minutit.
      Kui aeg täis, ei ole tavaliselt kohe välja võtnud - siis langeb vähem alla ja jääb õhulisem.
Soolane kohupiimavorm:
3 muna
500g kohupiimatoru
väike kild võid
sool, pipar, sobivad ürdid
(oliivi)õli
herned, kruubid, läätsed, oad vmt
seened, hakkliha vmt (pole kohustuslikud)
sibul
juustu (peale riivimiseks või ka sisse segamsieks)
Selle koogiga läheb ettevalmistuseks kauem, kuna herned-kruubid keevad kaua. Läätsedega läheb kiiremini. Ise keedan herneid
kahe korra jaoks korraga valmis, sest vorm saab mõne päevaga otsa ja saab teise samalaadse otsa teha, varieerides mõne
lisandiga.
* leotada herned (vmt) ning keeta vastavalt juhendile
* õliga sibulat pannil praadida, lisaks seened-liha vmt. lisada ürdid (nt oregano, basiilik) kui on soovi.
* saadud asi segada eelvalmistatud hernelistega.
* Tõsta kuskile eemale, et see poleks enam tulikuum vaid soe.
* Ahi sooja panna nt 220kraadile
* Ahjuvorm määrida hästi kergelt võiga
* Munavalge ja kollane eraldada.
* Munavalge vahustada natukese soolaga tugevaks vahuks.
* Munakollased vahustada soola-pipraga. (võib lisada natuke suhkrut, see annab huvitava maitsenüansi)
* Munakollastele segada juurde kogu kohupiim. Segamisel võib kasutada mikserit.
* Lisada pannil valmistatud segu. Segada lusikaga!
* (kui soovi - siis juurde lusada jämeda riiviga riivitud juust)
* Lisada saadud segule munavalged. Segada lusikaga!
* Valada saadud mass ahjuvormi.
* Peale võib riivida natuke juustu.
* Ahju. Igaüks tunneb enda ahju siselu paremini, kuid umbes 25minutit.
* Kui aeg täis, ei ole tavaliselt kohe välja võtnud - siis langeb vähem alla.
Mina olen saadust nt hapukoore kastmega tarvitanud. Juurde toorsalat.



VALGUPULBRI KOOK
Koostisosad:
 1 / 2 tassi kaerahelbeid
 6 kulpi vanilje valgupulbrit
 2 tassi purustatud pähkleid (tükelda pähklid blenderis)
 1 / 4 tl küpsetuspulbrit
 näputäis soola
 2 keskmist banaani (väga pehmed, purustatud) * Ma kasutasin sügavkülmutatud, sulatatud üleküpsenud banaane
 2 suurt Omega-3 muna
 2 spl taluvõid
 2 spl vett kui vaja
Juhised : Sega kuivad koostisosad ühes kausis ja märjad koostisained teises. Seejärel segada kaks kaussi kokku. Kui vaja,
lisage spl või kaks vett. Segada korralikult. Kuumuta ahi 180 kraadini. Aseta koostisosad metallist 7 x 11 teflon-
küpsetuspannile ja küpseta 180 kraadi juures 12 minutit, kuni nuga väljub puhtalt panni äärtest (mitte keskelt). Peaks
olema natuke pooltoores keskel, kui te esimest korda võtate selle ahjust välja. Kui te küpsetate seda liiga pikalt, siis
see saab olema väga kuiv.
Sellest kogusest saab 15 väikest batooni
Toitumisalane teabe (batooni kohta):
 Kalorid: 190
 Valk: 12 g
 Süsivesikud: 8 g
 Kiusained: 1,7 g
 Rasv: 12 g




Kodused näkileivad
2 dl rukkijahu
2 dl kaerahelbeid
2 dl kaerakliisid
2 dl seesamiseemneid
2 dl päevalilleseemneid
1 dl linaseemneid
1 dl nisukliisid
2 tl soola
ca 6-7 dl vett
Sega kokku kuivained, lisa vesi ning pane mass lusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (antud kogusest piisab kahele ahjuplaadile). Küpseta 180 kraadi juures 40-50 minutit. Võta poole küpsemise pealt välja ja lõika tainale peale sisselõiked ning küpseta lõpuni.



KOHUPIIMA ODRAJAHU KARASK
Algupärane retsept on all, aga mina valisin kohupiimaks mumuu rasvata kohupiima (250g), nisujahu asendasin graham jahuga.
Odrajahu panin 100g. Lisaks lisasin veel linaseemneid (30g), tükeldatud mandleid (20g). Kasutasin oliiviõli. Koogivormi
vooderdasin küpsetuspaberiga. Näpuotsatäis muskaatpähklit ja vaniljesuhkrut lisasin ka. Kogu kupatus on u 1600 kcal ja 90g
valku, 170 g süsikaid ja 60 g ''häid '' rasvu. Järgmine kord proovin nisukliide ja meega.
 Koostis:
 200 g kohupiima
 2 dl piima
 1 muna
 2 dl odrajahu (115 g)
 1 dl nisujahu (70 g)
 1 tl söögisoodat
 1 tl soola
 1 sl suhkrut
 2 sl õli
Valmistamine:
 Sega kohupiim piima, muna, soola ja suhkruga. Sega jahud soodaga, lisa tainale. Viimasena lisa õli. Sega ühtlaseks
tainaks.
 Määri lahtikäiv koogivorm võiga, lisa tainas ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni saad kauni kuldpruuni
karaski.

 DIEEDI PIDAJA KOHUPIIMA KOOK
Koogi küpsetamine lihtne : kaks pakki rasvatut kohupiima, 8 kõvaks vahuks klopitud muna (kollane/valge eraldi), natsa
rosinaid, üks õun, peo täis päevalilleseemneid, kaneeli ja peale mandlilaastud :rolleyes: Ca 30-40 minutiks ahju (kuskil
170-180 kraadi ) ja kui valma saab, siis paariks minutiks kuumus 200 peale, saab kuldkollase kesta ümber! Mida rohkem
fantaasiat, seda rõõmsam nägu koogile tuleb :D)
 NB! Kook väga kaua ei säili ... kuna suures osas koosneb kohupiimast ja siduvaks elemendiks on vaid munad ning kui kauaks
seisma jääb, kipub vesiseks minema!


KODUJUUSTU PAPRIKA MUFFINID (allikas: Toidutare)
3 dl nisujahu
0,5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
1 sl mett või siirupit
2 muna
1,5 dl hapukoort
1 tl oreganot
200 g kodujuustu
1 punane paprika
Sega jahu, sool ja küpsetuspulber. Sulata või ja mesi, lase pisut jahtuda. Lisa lahtiklopitud munad, hapukoor ja oregano.
Vala jahusegu hulka ning sega. Lisa kodujuust ja tükeldatud paprika, sega nii vähe kui võimalik. Küpseta 200 kraadi juures
20 min.

KODUJUUSTU KÄKID
Vaja läheb:
kodujuust 200 g
maisihelbed 2 spl
müsli 2 spl
suhkur 1-2 spl
muna toores 1 tk
kaneel
Tee nii :
Sega kõik kokku ja pane ahju küpsetusplaadi peale ning küpseta 15-20 minutit kuni käkid on valmis. Jahuta. Serveeri koos
kisselliga.


LÄBINISTI JUUSTUNE KOOK
350g rasvata Farmi kodujuustu
 * 250g (2,5%) maitsestamata jogurtit
 * 4 muna
 * 50g nisujahu
 * 50g kaerahelbeid kaerakliidega
 * 200g (10%) juku juustu
 * 50g parmesani juustu (võid juku + parmesani asendada mõne muu "normaalse" juustuga - 250g)
 * 30g veise vürtsisinki (võib vabalt 150g panna - annab hea maitse - mul rohkem polnud)
 * soola + muid maitseaineid, mida aga tahad lisada ja juustuga sobiks (paprika pulber, oregano, basiilik jne).
 * võid lisada ka natuke paprikatükke - pidi hea maitse andma.
 Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega ained omavahel kokku. Lisa viimasena riivjuust. Natuke võid jätta pealeraputamiseks. Kalla
tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi (väga hea on ka klaasist ahjuvorm, mille õliga üle käid). Küpseta 30 min, kuni kook on
pealt kuldpruun. Klaasvormis küpses 45 min.
 Kogu kook kaalus 950g. 100g - 196,7kcal, valku 23,2g, süsikaid 8,4, rasva 7,4 :)



PROTEIINI KÜPSISED
600ml (ca 250g) valgupulbrit (soovitatavalt šokolaadi)
 400ml (ca 200g) müslit
 3 muna
 200 ml piima
 50 ml õli
 5 supilusikatäit kakaod
 Kõik asjad omavahel segada mõnusaks massiks, küpsetada ahjus 190' kraadi juures umbes 10 minutit (täpsemalt tuleb endal
katsetada)
Kaloreid kokku: 2004.25 Kcal
 Rasva: 95.25 g. 25 %
 Valke: 222.5 g. 60%
 Süsivesikuid: 56 g. 15 %
 Kiudaineid: 0 g. (müslis on tegelikult kiudaineid)

Proteiinimuffinid
 1dl kiirkaerahelbeid
 1dl maitsestatud vadakuvalku
 1/2 tl küpsetuspulbrit
 0,5dl suhkruasendaja pulbrit või maltot või dextrot
 2 munavalget
 1 munakollane
 Soojenda ahi 225 kraadi juures. Sega kokku kuivained. Lisa munakollane. Lisa hästi natukene vett umbes 1dl, mitte rohkem.
Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja lisa taignale ning sega ettevaatlikult kokku. Vala taigen muffini vormidesse ja küpseta
ahjus nii kaua, kuni muffinid on ilusad pruunid (umbes 10 minutit). loomulikult võib lisada pähkleid, mandleid, rosinaid
jne.
 Olen ise neid teinud Fast Hera80 shok. ja AllStars Iso-Tech shok. maitselise valgupulbriga. Ning kasutasin Dextrot. Hästi
maitsvad tulevad. Eriti isuäratavad tulevad, kui igasse muffini vormikesse panna kreekapähklit. Kasutasin Myllyn Paras
kiirkaerahelbeid, kuhu on lisatud ka kliid (sinine pakike)

ÕHULINE KOHUPIIMAVORM
Vaja läheb: toon ära nii õige retsepti kokaraamatust + sulgudes enda poolt muudetud variandi :(
* 500g Mumuu rasvata maitsestamata kohupiima
* 12 muna (10 muna + 30g mannat)
* 150g suhkrut (100g suhkrut)
* sidrunikoort või vaniljesuhkrut
Kuumuta ahi 180kraadini. Eralda munakollased - valgetest. Vahusta munakollased, umbes 75g suhkru ja sidrunikoore/
vaniljesuhkruga. Lisa kohupiim. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahustamise lõpupoole lisa ülejäänus suhkur. Sega vaht
õrnalt kohupiimamassi hulka. Vala segu võitatud ahjuvormi ja küpseta 25 min.
Kook sai kuidagi väga muna maitsega. Aga isegi see 100g suhkrut muutis koogi korralikult magusaks. Ilma mannata tuleb
veidike vesine ja mulle nii ei maitsenud. Selles suhtes on see kook hea, et saab teha erinevas variandis. Vahel lisada
natuke hoopis kaneeli vanilje asemel või asenda manna proteiinipulbriga - jälle maitseelamus. Selle arvelt võib jälle
muidugi suhkru hulka natuke vähendada - seda valgurikkam ning süsikate vaesema koogi saad.
Kook kaalub ~ 900g. Energia sisaldus 100g koogis (sulgudes manna ja vähendatud suhkrusisaldusega):
*kaloreid: 252,3kcal (200kcal) *valku: 19,6g (18,3g) *süsikaid: 23,1g (14,4g) *rasva: 8,3g (7g)

KOHUPIIMAVORMIKE
vaja on:
 *1 pakk 250g lahjat kohupiima
 *2 toorest muna
 *1,5 spl mannat
 *suhkrut(soovikorral võib lisada ka natuke vaniljet)
 *natuke piima
 Niisiis - sega kohupiim, munad ( koos munakollastega), manna, suhkur ja lisa väike sörts piima.
 Kalla kõik mingile kuumakindlale alusele või vormi ja pane ahju, kuumuta kuskil 15-20 min 200 kraadi juures, kui pealt
hakkab pruunikaks tõmbuma, peaks valmis olema. :rolleyes:
 Soovi korral võib eelnevalt sinna segusse lisada müslit, rosinaid vms. Hea nii soojalt kui külmalt!
Mõnus ja valgurohke maius. :P

KIISUMIISU KOOK
Abiks dieedi pidajatele, lisan siia ühe hea soolase koogi retsepti, kes viitsib küpsetamisega vaeva näha.
 4 muna
 1 pakk rasvata kodujuustu
 60g kiirkaerahelbeid
 1 riivitud porgand
 1 paprika
 50 g seeni
 100g kalkunisinki
 Segad munad, kodujuustu ja kaerahelbed. Praed pannil paprika, seened, riivitud porgandi ja singi. Lisad selle kõik juba
valmis segule, paned plaadile ning ahju. Maitseaineid ära unusta. Küpseta umbes 20 min.
 Kes ei taha muna kollaseid nii palju süüa võib panna 2 muna asemel 4 munavalget. Singi võib asendada kanafilee tükkidega
või kalkuni hakklihaga. Ka köögivilju võib lisada, mis aga pähe tuleb ja maitseb.
Välja näeb kook nagu pizza, aga väga lahja!



TERVISLIK KOHUPIIMA MAIUS
Koostis:
330g Farmi lahja kohupiim (tavalise maitsega)
1 terve muna
1 munavalge
200 g maitsestamata Biojogurt Mumuu
30 g rukkihelbed
250 g vaarikad
mesi
Valmistamine:
*Lase külmutatud vaarikatel natukene sulada, piisab umbes 20 minutist.
Sega kokku kohupiim, maitsestamata jogurt. Lisa üks terve muna ja lisa veel munavalge. Sega hulka rukkihelbed ja vaarikad.
Sega kõik korralikult läbi.
Vaata, et mass ei jääks liiga vedel ega paks. Vajadusel lisa kohupiima või jogurtit.
*Kasuta 24 cm läbumõõduga ümmargust vormi. Pane vormi sisse küpsetuspaber ning vala kogu kohupiimamass vormi.
Küpseta ahjus 225 kraadi juures umbes 50 minutit. Oleneb ahjust, aega võib ka rohkem minna. Kontrolli tikuga, kui kohupiim
tiku külge enam ei jää, võid koogi ahjust välja võtta.
NB! Lase koogil umbes 8 tundi taheneda, sest siis on maitse tunduvalt parem (tee näiteks kook õhtul valmis ja hommikul võid
juba süüa).
Seveerides määri koogilõigule peale mett (nagu võileivale võid). Nii saad magusa maitse, sest kook ei sisalda peale mee
midagi magusat.

VANA-AASTA ÕHTU MAIUS
Kohvi-kohupiimatort (Mahedamaitseline tort- sobib kõigile ka lastele)
Põhi:
150g Digestiive küpsiseid
50 g võid
Täidis:
400 g kohupiimapastat
4 dl vahukoort
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
100 g tumedat ?okolaadi
1 dl kanget musta kohvi
4 tl ?elatiinipulbrit + 4 spl vett
Valmistamine:
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vahusta vahukoor. Sega ?elatiinipulber veega ja lase mõni minut paisuda. Sulata
kuumaveevannis ja jahuta veidi.
Sega omavahel kohupiim, suhkur ja vanillisuhkur. Riivi pool ?okolaadist ja sega kohupiimamassi hulka. Sega kohv ja ?
elatiinisegu ning vala kohupiimasegusse.
Kõige lõpuks sega juurde vahukoor.
Vooderda lahtikäiv 24 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisesegu vormi põhja. Vala peale kohupiimasegu.
Lase külmikus tarretuda vähemalt 3 tundi kuni üleöö.
Lõika ülejäänud ?okolaadist juurvilja-või juustunoaga kaunistuseks väikeseid torukesi otse tordile.

RUKKIJAU KÜPSISED
Koostisained: (kogused on ühele inimesele)
150 gr jämedat rukkijahu
150 gr rukki- või nisu püüli
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
1-2 tl suhkrut
100 gr margariini
1/2 kl külma piima
Valmistamine:
Sega kuivained kausis, lisa pehme rasvaine ja piim ning sega siledaks taignaks.
Taignat lase veidi aega külmas kohas seista, rulli siis õhukeseks. Torka kahvliga täkked sisse ja lõika (taignarattaga)
neljakandilisteks küpsisteks.
Küpsised pane määritud plaadile ja küpseta keskmise kuumusega ahjus kollakaspruuniks.

ÕUNARULLBISKVIIT
14 portsjonit
Põhi:
5 munavalget
6 spl suhkrut
120g kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Kate:
2-3 spl nisukliisid
Täidis:
250g pakk lahjat kohupiima
3spl suhkrut
2 suurt õuna
0,5 sidruni mahla
1-2 spl kaneeli
Peale:
1spl kaneeli
1) Klopi munavalged suhkruga kohevaks vahuks. Sega küpsetuspulber ja tärklis ning tõsta segu ettevaatlikult vahu hulka.
Tõsta tainas ahjuplaadile küpsetuspaberile ja küpseta 225 kraadi juures 8 minutit, kuni tainas saab ilusa värvi ja on
keskelt tihe.
2) Laota nisukliid küpsetuspaberile ja kalla biskviit nende peale.
3) Maitsesta kohupiim suhkruga ja lisa riivitud õun, sidrunimahl ja kaneel. Tõsta täidis biskviidile ja keera see paberi
abil rulli. Enne serveerimist lase tunnike jahedas seista ja kaunista kaneeliga.

MAGUSAD JÕULU MUFFINID
12 tükki (1 tk keskmiselt : 125kcal, valku 7g, süsikaid 15, rasva 3,8)
 Vajad : muffinsivormi (12 auguga)
 Taigen:
 3 muna,
 40g kaerahelbeid nisukiidega,
 15g nisukliisid,
 75g nisujahu (võib ka graham)
 50g suhkrut (võib ka vabalt ära jätta või kogust vähendada nt poolele)
 200g õunu
 250g vaniljekohupiim (soovitan Tere oma)
 100g Delma (25%) margariini
 vaniljet, 1tl küpsetuspulbrit
 Soovi korral:(50g rosinaid+kaneeli)
 Vahusta munad suhkruga( või siis ilma), lisa sulatatud Delma ja kohupiim.
 Tükelda õunad ja lisa segule. Sega omavahel kaerahelbed, nisukliid, nisujahu (kaneel+rosinad) ja küpsetuspulber ning sega
lusikaga taigna hulka.
 Pane muffinsivormi ja küpseta u 225 kraadi juures 25-30 min.
 Kaneeli võib asendada kakaoga (u 20g).

SUHKRU JA JAHUTA TOORJUSTU KOOK
Koostisosad
Põhi: 200g mandlijahu,
2tl kaneeli
40g kookosrasva
1 muna
1/4 tl steviat.
Kate:
700-800g toorjuustu
200g 35% vahukoort
3 muna
0.5-1 tl piparmündiekstrakti, steviat (vastavalt maitsele)
Valmistamine
Sega kaneel mandlijahuga, lisa sulatatud kookosrasv, stevia ja muna. Suru tainas 28cm vormi, pane tunniks külma Sega toasoe
toorjuust muna ja vahustatud koorega, lisa piparmündiekstrakt ja stevia vastavalt maitsele. Vala segu vormi küpseta kooki
175 kraadiga 40-50 min. Jahuta üleöö


VEEGAN BANAANI LEIB
 2 tassi täistera nisujahu
 2 tassi väga küpset purustatud banaani
 1/3 tassi datleid- korralikult tükeldatud
 1tl küpsetuspulbrit
 1/2 tl soodat
 1/2 tl soola
 1/2 tl kaneeli
 2 tl jahvatatud linaseemneid+ 6 tl vett
 1sl seesamiseemneid
Eelkuumuta ahi 150 kraadi juurde. Sega väikses kausis jahvatatud linaseemned veega. Kurna kuni neist moodustub kleepuv
tekstuur. Suurde kaussi sega kuivad koostisosad (jahu, küpsetuspulber, sooda, sool ja kaneel). Purusta banaan ja tükelda
datlid. Lisa banaan, datlid, linaseemne kleepekas kuivadele koostisosadele, sega kuni moodustub tainas. Vala tainas
leivavormi (mul on silikoonist) ja puista peale seesami seemneid. Küpseta 55-60 minutit kuni küljed on kuldsed ja hambaork
tuleb puhtana välja.

PÄHKLI SAI JAHU VABA IME.
Valmib üks päts:
- 750ml indiapähkleid
- 2 tl soodat
- 0,5 tl soola
- 3 munakollast
- 3 munavalget
- 0,5 spl õunaäädikat
- 125 ml maitsestamata jogurtit
- 125 ml õunamahla või 5 spl õunapüreed ja 5 spl vett
Purusta indiapähklid koos soola ja soodaga köögikombainis peeneks puruks. Lisa munakollased, õunaäädikas, jogurt ja
õunamahl ning sega ühtlaseks. Vahusta munavalged, kuniks tekivad pehmed tipud (kui tõstad miksri vahust välja, vajuvad
tipud tagasi) ning sega ettevaatlikult taina hulka. Vala võitatud keeksi vormi.
Küpseta 150 kraadises ahjus 1 tund, 15minutit. Lase vormis jahtuda. Tõsta välja ning mässi küpsetuspaberisse. Säilib
toatemperatuuril nädala.


 KODUNE PROTEIINI KÜPSISTE RETSEPT
 2 tassi naturaalset pähklivõid
 6 teelusikat mett
 2 1/4 tassi proteiinipulbrit (ükskõik milline, välja arvatud sojavalk)
 2 tassi tooreid (küpsetamata) kaerahelbeid
 Pane pähklivõi ja mesi segamisnõusse ja sega omavahel.
 Pane mikrolaineahju 70 sekundiks (või rohkem). Lisa proteiinipulber ja kaerahelbed, sega korralikult. Pane segu 13x9
pannile ja lase seista 10-15 minutit. Siis lõike 12 võrdset küpsist ja paki need millegisse. Kui sul on pannikaas, pane see
peale. Peale ootamist - söö . Maitsevad suurepäraselt (autori arvates parim, mis eales saanud, sest ta armastab niiväga
pähklivõid). Mett läheb vaja et koostisained omavahel paremini kleepuks (mitte päris hästi siiski, kuid piisavalt). Kui
tahad et paremini kokku jääks, pane mett juurde.
 Peale söömist pane ülejäänud külmikusse, plastikkarpi vms.
 Toiteväärtus:
 1 küpsise kohta (kuid jaotad 12ks)
 19g (head) rasva
 22g süsivesikuid
 21g valku
 Lisamärkus: Võid lisada valgupulbert rohkem. (Autor) ei tunnegi pulbri maitset selle pähklivõi koguse juures. Kui tahad
võid vähendada pähklivõi kogust, aga pane sel juhul rohkem mett et koostisained paremini omavahel kokku jääks.
 See peaks olema parem kui tavalised proteiini-shokolaadid või küpsised, sest neile on lisatud puhast suhkrut ja
fruktoosisiirupit + palju muud si*** mida sa oma kehasse ei taha
 Autor ei kavatse enam kunagi ühtegi proteiini küpsist osta, sest need saab ta pakkida ja igale poole kaasa võtta,
vajadusel süüa igal ajal.


Seemnekarask
Koostisosad (vedel segu):
0,5 l petti, keefiri, hapupiima või Rjazenkat
1 suur muna
0,5 dl õli
0,5 tl soola
3 tl suhkrut või mett
Koostisosad (kuivained):
2 dl odrajahu
1 dl täistera-nisujahu (graham-jahu nime all triibuline pakk poes, vist Veski-Mati)
0,5 dl kaerahelbeid
0,5 dl (heledaid pisikesi) rosinaid
1,5 tl söögisoodat
Pakk seemnesegu või neid, mida parasjagu on (päevalille, kõrvitsa, lina, võib ka purustatud pähkleid jm)
Valmistamine:
Sega esimesed koostisosad ühtlaseks vedelaks seguks. Ka kuivained segada omavahel ja lisada eelmisele segule. Tainas peab
jääma nii paks, et ise päris laiali ei valgu, tuleb veidi lusikaga lükata-siluda. Kui paistab vedel, tuleb täistera-
nisujahu lõpus juurde lisada.
Peale raputada seesamiseemneid või linaseemneid.
Ahjus 175 kraadi, 45 min. kuni 1 tund, kuni servadest lahti lööb, sõltub panni suurusest.

KAKAO KOHUPIIMA KOOK

12 portsjonit (koogilõiku)
1 portsjon = 270 kcal
51% süsivesikuid, 20% rasva, 29% valku
Põhi:
225 g täisteranisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 muna
25 g mett
100 g võid
Täidis:
2 muna
150 ml piima
400 g hapukoort (10%)
1 kg rasvatut kohupiima
50 g mett
60 g vaniljepudingipulbrit
25 g kakaod
Valmistamine:
Sega kausis jahu, küpsetuspulber ja sool. Seejärel lisa segule muna, mesi ja tükeldatud või. Valmista segust tainas ja lase
sellel seejärel külmkapis 15 minutit seista.
Täidise jaoks sega omavahel kõik täidise koostisosad peale kakao. Jaga segu kaheks ja ühele osale sega juurde kakao.
Võta nüüd taigen külmkapist välja ja suru see lahtikäiva 26 cm läbimõõduga koogivormi põhja, mille oled eelnevalt võiga
kokku määrinud.
Kõigepealt lisa hele täidis ja siis tume täidis. Ära tumedat täidist siluma hakka, vaid jätagi nii!
Küpseta 175-kraadise ahju keskmises osas 60 minutit.
Jahuta kook maha ja pane mõneks ajaks külmkappi. Alles siis maitseb see tõeliselt hästi!


SÜSIVESIKUTE VAENE VORMILEIB
Kogus:  1 päts (u 20 viilu)
 Koostis:  10 suurt muna
50 g sulatatud võid
0,5 - 1 tl soola
1,5 dl kookosjahu
1,5 dl jahvatatud mandleid
3 tl küpsetuspulbrit
Peale: seesamiseemneid või
mooniseemneid
Valmistamine: 
Klopi munad hästi kohevaks, siis lisa sulatatud või ja natuke soola. Sega läbi, siis sega õrnalt juurde kuivained.
Tõsta tainas võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud leivavormi. Puista peale seesamiseemneid soovi korral.
Küpseta 175kraadises ahjus u 40-45 minutit, kuni leib on läbinisti küps (vajuta näpuga - leib peaks veidi vetruma).


KAALUKATE TOORJUUSTUKOOK MARJADEGA
Valmistusaeg: 20-40 min
30 minutit + külmas.

Lõika küpsetuspaberist üks põhi lahtikäidavate servadega 18-20 cm läbimõõduga koogivormile.
 Purusta küpsised, sulata rasvaine nõrgal kuumusel ja sega küpsistega. Pane segu koogivormipõhja ühtlaselt ja tõsta
jahedasse kuni koogipõhi on tahenenud. Sega Philadelphia- ja kodujuust tuhksuhkruga ja määri koogipõhjale. Tõsta
serveerimiseni jahedasse. Nõruta kompotimarjad, tõsta kook vormist välja ning kaunista marjadega.
Koostis Koostis- ja maitseained 
15 tk Digestive&#039i küpsised 
75 g Margariin (väherasvane) 
125 g Lahja toorjuust (näit. Philadelphia) 
1 dl Kodujuust (väherasvane) 
1 dl Tuhksuhkur 
400 g marjad, näit. kirsid

KAALUKATE JUUSTUTORT
PÕHI: Murenda küpsised, sega rasvainega ja vajuta segu lahtikäiva põhjaga koogivormi põhjale. Aseta tordipõhi täidise
valmistamise ajaks külma.
 TÄIDIS: Vahusta kohupiim ja sulatatud juust ühtlaseks massiks. Kuumuta 3 dl piima tasasel tulel pidevalt segades 3-4
minutit. Võta nõu tulelt, sega hulka sidrunimahl ja muna, kuumuta kuid ära keeda. Sega kuuma tarretise sisse külmas vees
pehmenenud želatiin. Lase segul jahtuda. Vahusta 1 dl piima tugevaks vahuks ja lisa segule. Maitsesta täidis vanilje,
suhkruasendaja ja sidrunimahlaga. Kata tordipõhi ananassipüree või marjadega, vala peale jahtunud täidis ja lase jahedas 3
-4 t tarretuda. Kaunista ananassi või marjadega.
Koostis Koostis- ja maitseained 
60 g Keiju margariin 
12 tk Digestive'i küpsised 
TÄIDIS
300 g Ananassipüree omas mahlas või 6 dl vaarikaid või maasikaid (jäta mõned kaunistamiseks) 
120 g Lahja sulatatud juust
240 g Kohupiim 
4 tl Vanillsuhkur 
1 dl Lahja piim 
6 kuni 7 tk Želatiinilehed 
2 sl Sidrunimahl 
3 sl Odra- või maisitärklis 
1 tk Muna 
 Maitse järgi suhkrut

Haputaignaleib.
      Esm.p: Sega kausis 500 g rukkijahu piisava koguse veega, et saada pehme taigen. Aseta toas sooja kohta
      (minul oli seal 19 kraadi...nii, et ta ei pea väga soe olema). Kata toidukilega (mul on kaanega taignasegamise nõu).
      Teisip: Taigen mullitab...Oliver ei soovitanud segada. Kuid minu arvates tuleb ta parem, kui nüüd panna peotäis
      jahu veel juurde ja käesooja vett. Kata kilega ja jäta seisma.
      Kolm: Korda...
      Neljap: Korda...
      Reede pärastlõunal on siis natuke õllene ja linnaselõhnaline tuhavärvi segu. Lisa sinna juurde jahu
      (mina kasutan täistera nisu ja rukki segu...ainult rukki küpsetamine v6tab rohkem aega) ja loomulikult vett.
      Eralda 500 g taignast uueks juuretiseks ENNE soola lisamist. Kata kinni ja pane kõrvale.
      Lisa sool ja mida iganes...Sõtku taigent v2hemalt 5 min. Pane vormi, v6i ahjuplaadile.
      Kaetult...Lase 14 tundi seista ja siis ..
      Laupäeva hommik...küpseta leib valmis. Ahi 190 kraadi, tund aega.
     

SEEMNETEGA TÄISTRA LEIB
      1 l lahjat keefirit või 1% A-hapupiima
      50 g pärmi
      2 dl linaseemneid
      3 dl röstitud päevalilleseemneid
      1-1,5 tl soola
      1 sl suhkrut
      14 dl täisterajahu
      2 sl õli
      Kaunistuseks: meloni- või seesamiseemneid
      Hõõru toasoe pärm soola ja suhkruga vedelaks. Lisa käesoe keefir või hapupiim ning sega läbi. Sega hulka lina- ja    
      päevalilleseemned, õli ja täisterajahu. Sõtku ühtlaseks tainaks ja lase räti all kerkida 30 minutit. Jaga tainas     
      pooleks ning tõsta kahte võiga määritud keeksivormi (1,5l), puista üle seemnetega. Pane külma ahju ja keera siis     
      kuumust 175 kraadi peale. Küpseta 40-60 minutit, vajadusel kata pealt fooliumiga. Proovi küpsust tikuga.


Gluteenivaba banaanileib
•3 küpset banaani
•3 muna
•2 tl vanilliekstrakti
•1 spl mett
•30 g sulatud võid
•200 g mandlijahu
•pool tl soola
•1 tl küpsetuspulbrit
•kreeka pähkleid
Pane ahi 175 kraadi juurde sooja. Sega omavahel purustatud banaanid, munad, vanilliekstrakt, mesi ja või. Kui tekib ühtlane
mass, sega juurde
 mandlijahu, sool, küpsetuspulber ja tükeldatud kreeka pähklid. Vala segu võiga määritud koogivormi (mida väiksem vorm,
seda parem). Küpseta ahjus
 55-65 minutit. Proovi hambaorgiga, kas kook on küps (hambaork jääb küpse koogi puhul enam-vähem puhtaks).


Tervisliku šokolaadikoogi jaoks läheb vaja:

200 ml kaerajahu
50 ml kaerakliisid (ja miks mitte kasutada pisut täisterakaerahelbeid - katsetamise küsimus)
1 dl vaniljemaitselist valgupulbrit
1/4 tl soola
3 spl toorkakaod (mitte seda magusat pulbrit)
1/2 tl küpsetuspulbrit
2 spl agaavisiirupit või vedelat mett (või steviat, aga selle kogust ma määrata ei oska)
200 g marjapüreed (ise kasutasin Salvesti mustikamaitselist beebitoitu, aga miks mitte püreerida ise värskeid marju ja puuvilju)
4 munavalget
100 ml vett

Sega ühes kausis kokku kuivained (kaerajahu ja -kliid, valgupulber, sool, kakao, küpsetuspulber), teises kausis vispelda segamini munavalged, agaavisiirup, marjapüree ja vesi. Vala vedelad koostisosad kuivainetega kokku ning sega ühtlaseks taignaks. Vala tainas vormi. Kui kasutad lahtikäivat vormi, siis võid vooderdada küpsetuspaberiga, keeksivormi võid määrida õhukese kihi rasvainega. Mina kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi ja kook tuli võrdlemisi õhuke, mida väiksem vorm, seda paksem kook. Pista kook ahju, küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit ja ongi valmis! Naudi tassi kohvi juurde või võta mõnusaks vahepalaks tööle kaasa.
 Toksisin retsepti Nutridatasse. 100 g šokolaadikooki sisaldab:

Energiat 186 kcal
Rasvu 3,82 g
Valke 13,9 g
Süsivesikuid 23,9 g
Kiudaineid 4,37 g

No comments:

Post a Comment