Saturday, February 23, 2013

Soolased ja magusad salatid

Kana avokaado salat
Kana u- 150 g
Avokaado- 20g/paar viilu
Melon- 150g
Kirsstomatid- 4-5tk
Maitseroheline- maitseks
Salatileht
Balsamicokaste 4g/1spl

Keeda kana ja siis tükelda.  Lõika roheline salat õhukesteks ribadeks. Jäätiselusikaga lõika melonist ja avokaadost välja kuulikesed, kuid võid lõigata ka lihtsalt lõikudeks. Lõigutud salat panna pokaalidesse või sügavatesse kaussidesse, selle peale asetada poolikud tomatid, kana tükid, melon ja avokaado ning kõige lõpus hapukoor või maitsestamata jogurt. Maitsesta vastavalt soovile. Peale võid raputada maitserohelist.

Soe kalkunisalat
Kalkunifilee- 80g
Kartul- 170g/1keskmine
Paprika- paar viilu
Oliivi- või kookosõli- 7g/3tl
Tomat- paar vilu
Hapukoor-20% 8g/1tl
Palsamiäädikas- maitseks
Basiilik- maitseks

Keeda või auruta kartulid pehmeks. Veel maitsvama tulemuse saad, kui kasutad eelnevalt keedetud kartuleid ning praed need pannil kuldpruuniks. Lõika kalkunifilee kuubikuteks. Kuumuta pannil õli ja pruunista fileed. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale ja hoia soojas. Tükelda paprika, lõika tomatid sektoriteks, soovi korral võid lisada ka sibulat ja küüslauku. Kuumuta pannil veel veidi õli ja kuumuta köögivilju tasasel tulel 5 minutit. Tõsta tulelt ja sega juurde palsamiäädikas. Sega juurde tükeldatud kartulid, kalkunifilee ja hakitud basiilikulehed. Lisa ka hapukoor. Serveeri kohe.


JÕULUPÄRANE PUUVILJA SALAT: 6 annust
2 apelsiini
450g melonit/arbuusi
3 dl külmutatud maasikaid
2 dl külmutatud mustikaid
Maitseks:
1 dl mett
1 spl sidrunimahla
0,5 tl kaneeli
0,5 tl ingverit
Kaste: 4dl vaniljemaitselist jogurtit
Kaunistuseks: mandlilaaste
Tükelda puuviljad kuubikuteks, lisa marjad. Sega eraldi nõus maitseained ja kalla peale puuvilja-marjasegule. Kaunista
jogurti ja mandlilaastudega ning värske mindilehega.

SUITSUKANA SALAT
Mida vaja läheb? (2 portsjonit)
◦300 g suitsukana
◦2 (kollast) paprikat
◦200 g konserveeritud herneid
◦200 g maitsestamata jogurtit
◦kurk
◦jääsalat
◦30 g kreeka pähkel
◦ürdiäädikas, kuivatatud till, pipar, sool ja muud maitseained
Tükelda jääsalat, kurk, paprika ja suitsukana ning pane kaussi. Lisa herned. Valmista kaste jogurtist, äädikast ning
meelepärastest maitseainetest (mina kasutasin tilli, pipart, soola, paprikapulbrit ja karrit). Sega salat ning pane
taldrikule. Serveeri kreeka pähklitega. Valmis!
Minu portsjonis oli 550 kalorit.

VÄRSKE SALAT PÄEVALILLE SEEMNETEGA JA KÕRVITSASEEMNE ÕLIGA
 jääsalat,
 põldsalat,
 šampinjonid,
 porgand,
 mais,
 kurk,
 paprika,
 nuikapsas,
 päevalilleseemned
 kaste: 1 spl kõrvitsaseemneõli,
 2 spl palsamiäädikat,
 sidrunimahl
 Pane kõik koostisosad kaussi. Valmista eraldi kaste ning vala salatile. Maitsesta.
 ◦1 portsjon
 ◦350 kcal
 LÄÄTSE SALAT MEE JA SINEPI KASTMEGA
◦50 g läätsi (mustad)
◦150 g kanafileed
◦salatit, kurki, paprikat (mida iganes soovid)
Kaste:
◦2 spl oliiviõli
◦2 tl mett
◦20 ml sidrunimahla
◦1 tl sinepit
◦soola, pipart
Sega kõik koostisained. Kaste valmista eraldi ning vala lõpus salatile.
◦1 portsjon = 600 kcal
AVOKAADO SALAT
◦rohaline salat
◦porgand
◦nuikapsas
◦kurk
◦1 avokaado
◦poole sidruni mahl
◦2 spl oliiviõli
◦ürdisool ja pipar
Sega kõik komponendid. Kaste tee eraldi ning vala salatile. Sega üks kord veel.
◦2 portsjonit
◦1 portsjon = 400 kcal

ITAALIA PÄRANE KÖÖGIVILJA-TOORJUUSTUKASTE
Alljärgnev retsept sobib ideaalselt ükskõik millise liha/kala juurde. Kindlasti sobiks sinna kastme sisse ka makaronid.
Ideid kui palju!
◦500 g külmutatud köögivilju (itaaliapäraseid)
◦purustatud tomateid
◦100 g toorjuustu
◦basiilik
◦ürdisoola + pipart
Pane juurviljad potti ning hauta tasasel tulel “soojaks”. Lisa purustatud tomatid ning maitseaineid. Kui kogu toit on
valmis saamas, lisa maitseained.
◦2 portsjonit
◦1 portsjon = 180 kcal

CESARI SALAT A LA PHILATELPHIA (neljale inimesele).

Koostisosad:
◦kanafilee
◦rooma salat
◦1 küüslauguküüs
◦2 spl piima
◦1 pakk toorjuustu (Philadelphia Jogurt Balance 175 g)
◦20 g parmesani
◦sool, pipar
◦rasvainet praadimiseks (kasutasin kookosrasva)
◦soovi korral röstitud saiakuubikud
Prae kanafilee pannil krõbedaks. Maitsesta soola-pipraga. Kastme jaoks tükelda küüslauguküüs ning riivi parmesan. Pane
kaussi toorjuust, piim, küüslauk ning parmesan. Püreeri segu saumikseriga. Maitsesta soola-pipraga. Serveeri salati,
kanafilee ning soovi korral saiakuubikutega. Valmis!


PAPRIKA LÄÄTSESALAT

◦150 g läätsi
◦2 paprikat
◦rohelist salatit
◦palsamiäädikat
◦oliiviõli
◦ürdisoola
Keeda läätsed pehmeks. Sega kausis läätsed väikeste paprikakuubikutega. Lisa ürdisoola ning maitse järgi palsamiäädikat
ning oliiviõli. Serveeri rohelise salatiga.
◦2 portsjonit
◦1 portsjon = umbes 450 kcal


KANA JA MUNA KOHTUVAD SALATIS AVOKAADOGA

      100g salati toitainete ligikaudne sisaldus:
      kaloreid: 137 kcal
      süsivesikuid: 1.62g
      valke: 9.5 g
      rasvu: 9.81 g, sh. küllastumata 7.08 g
      Komponendid
      400g kanafileed
      sidrunimahla, soola, pipart vms. kana maitsestamiseks
      2 avokaadot
      250g kirsstomateid
      2 keedumuna
      värsket basiilikut
      Kaste:
      kerget majoneesi (kasutan seda 3% majoneesi)
      sidrunimahla
      oliiviõli
      sinepit
 
      Valmistamine
      Kuna kana kipub muidu liiga maitsetuks ja tuimaks jääma, on soovitatav kanaliha mitu tundi enne natuke marineerida.  
      Olen kasutanud sidrunimahla ja erinevaid maitseaineid. Äädikas annab ka huvitavaid tulemusi. Enne marinieerimist     
      lõigata kana väikesteks tükkideks ka. Kui kana on juba maitsestunud, siis tuleb see kuumas õlis ilusaks krõbedaks    
      praadida. Kanale lisanduvad kuubikuteks lõigatud avokaado, poolitatud (või neljaks lõigatud, kui on suuremad)        
      kahvliga purustatud keedumunad ja basiilikulehed. Kastme komponendid tuleb omavahel korralikult läbi segada.         
      Soovitan purki panna, kaas peale ja läbi raputada. Ainete kogused? Pole kunagi jälginud, panen, kuidas juhtub.       
     Sinepiga liialdada ei tasu, läheb liiga teravaks, majoneesi võib rohkem panna. Siis veel natuke õli ja maitse         
     järgi sidrunimahla. Ega pärast seda enam eriti midagi üle jäägi: kaste peale ja salat kokku segada. Mõnus!

No comments:

Post a Comment